Åsa L Winterqvist

Lugn matte, jag håller kontroll på ditt blodsocker. Akryl på duk, 85 x 85 cm 2017. Varje dag får två barn typ 1-diabetes i Sverige, det lever 373 000 svenskar med diabetes enligt Nationelle Diabetesregistret (NDR) och Swediabkids. Ca 7 000 av dessa är barn mellan 0–18 år. I världen har siffran med antalet diabetiker passerat 450 miljoner människor. 2015 orsakade sjukdomen 5 miljoner dödsfall, det är en person var sjunde sekund.
I väntan på stabiliserat blodsocker. Akryl på duk, 85 x 85 cm 2017. Dygnets alla timmar och minuter är en kamp för bra och stabilt socker. Vid fysisk aktivitet ökar insulinkänsligheten för en typ 1-diabetiker och det finns en ökad risk för insulinkänning. I vardagens varierande tempo med tex stress eller vid en infektion behöver insulin mängden ofta ökas, vilket försvårar dagens blodsocker balans.
Frukostkontroll. Akryl på duk, 85 x 85 cm 2017. Utan insulinbehandling dör den insjuknade inom ca ett år. Kroppens eget immunsystem, det som bland annat ska skydda oss mot infektioner har rubbats så att det riktar sig mot kroppens egna celler. Vid typ 1-diebetes är det de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln som angrips och förstörs. Då kan kroppen inte längre tillverkar sitt eget insulin och sockernivån i blodet stiger. Ordet diabetes är grekiska (diabinein ) och betyder ungefär, ”något som strömmar igenom kroppen”.

Önskar med min konst belysa ett för många med mig viktigt och intressant ämne, diabetes. Då jag som 11 åring blev typ 1-diabetiker vet jag vilka begränsningar sjukdomen kan ge i vardagligalivet. För att se mer av mina arbeten välkommen till min hemsida. www.alw.gallery

UTBILDNINGAR

Konstfack. Magisterexamen 120p, 2003

Textilhögskolan i Borås. Kandidatexamen 120p, 2000

UTSTÄLLNINGAR

Galleri Vreta kloster

Galleri Kronan, Norrköping

Galleri femman, Norrköping

 SAMLINGSUTSTÄLLNINGAR urval

Konsthantverkcentrum i Stockholm

Textilmuseet i Borås

NP33/ Galleri Sander i Norrköping,

Gallery Espace le Scibe I ́ Harmattan, Paris

Östergötlands Länsmuseum, Linköping

Galleri Kronan, Norrköping

Galleri Kraftverk i Mjölby

Katrineholms Konsthall

Galleri Stine Kvarn, Valdemarsvik

Vadstena slott

Galleri Vinterpalatset, Valdemarsvik

Löfstad slott

UPPDRAG/ REPRESENTERAD

Salongsmatta för svenska konsulatet i New York.

Målningar och skulpturer för Kommuner och Landsting.

Matta, målningar och skulpturer för privata aktörer och företag.

STIPENDIUM urval

Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne 2008